Jak si vybrat elektroskútr nebo elektrokoloběžku

Jak si vybrat vhodný elektroskútr nebo elektrickou koloběžku. 

Před koupí je třeba si ujasnit některé náležitosti, jak stroj plánujete využívat, a na základě toho si správně zvolit ten, který bude Vašim potřebám nejvíce vyhovovat. Je třeba si uvědomit – nejsou to převážně stroje na výlety jako elektrokola. Jedná se o stroje, které mají zpříjemnit každodenní rutinu a výrazně uspořit náklady na dopravu. Jedná se o skvělé parťáky při cestách do práce, nakupovaní a vyřizování věcí ve svém okolí.

Na elektrické koloběžky nepotřebujete řidičský průkaz. Ovšem pozor na rychlost! Ta nesmí přesáhnout 25 km/h a výkon 1000 W. V opačném případě pak už stroj podléhá registraci. Proto si dávejte velký pozor na koloběžky, které jezdí vyšší rychlostí, nebo mají větší výkon, případně porušují zákon v obou případech. Při konfrontaci s policií budete odpovědni za porušení zákona vy. A z toho v dnešní době pro vás vyplývají nemalé sankce. Za jistých podmínek lze taky elektrické skútry provozovat bez řidičského oprávnění, ale opět zde platí limit 25 km/h a výkon do 1000 W. Se stroji značky Elektropower se nemusíte ničeho obávat! Všechny stroje splňují přísné certifikace Evropské unie a legislativní podmínky pro provoz na komunikacích v České republice. Navíc si můžete vybrat i z kategorie skútrů, ke kterým řidičské oprávnění nepotřebujete.

 

 

Na roviny nebo do kopců. Aneb jaký výkon potřebuji?

Platí, že čím kopcovitější terén, tím větší výkon budete potřebovat. Není to však jediná veličina, kterou je nutné sledovat. V kopcovitém terénu hraje důležitou roli samotná váha stroje a váha jezdce. Důležitá je v tomto ohledu i kapacita baterií, abyste měli dojezd, který je pro Vás dostačující vzhledem k faktu, že v kopcovitém terénu je motor stroje mnohem více namáhán, využívá více energie a maximální dojezd se tím snižuje. Na rovinkách si naopak vystačíte s menším výkonem motoru i nižší kapacitou baterie. Kvalifikovaný prodejce by Vám měl být schopný navrhnout nejlepší řešení, které bude vyhovovat vašim potřebám a lokalitě, kde stroj budete využívat.

 

Rozměry a hmotnost

Ne každý má dostatek volných prostor, a proto se při rozhodování stávají klíčovým prvkem i rozměry. Všeobecně jsou elektrické koloběžky výrazně menší než elektrické skútry a jsou skvělou volbou do měst a panelových domů, kde jste prostorem poněkud omezeni. Větší skútr se naopak hodí, pokud máte rodinný dům nebo kryté parkování.

Důležitým faktorem je také hmotnost. Elektrické koloběžky mají tu výhodu, že díky jejich nižší hmotnosti a velikosti je budete schopni naložit do zavazadlového prostoru auta. Naopak pro elektrické skútry už budete potřebovat za vozidlo připojit vozík. Celkově platí, že čím nižší hmotnost, tím větší komfort řízení a lepší ovladatelnost celého stroje. Hmotnost výrazně ovlivňuje druh baterií, o kterých si povíme v následujícím bodě.

 

baterie_lio-ion_sunra_WEB

Gelová nebo lithiová baterie?

Při výběru máte na výběr většinou ze dvou druhů baterií - tzv. olověné – gelové nebo lithium-iontové baterie. Každý typ baterií má své výhody i nevýhody. Pojďme se na ně podívat.

Olověná – gelová baterie – její nespornou výhodou je nižší pořizovací cena a bezporuchovost. Mezi nevýhody této baterie patří výrazně vyšší hmotnost a nutnost stroj po každé jízdě dobíjet. Pravidelným dobíjením maximalizujete životnost baterií. Málo kdy se tento typ baterií dělá jako vyjímatelný a lze je tedy nabíjet pouze připojením nabíječky do stroje. Tento typ baterií je vhodný, pokud máte pro svůj stroj kryté místo se zásuvkou v jeho dosahu.

Lithium-iontové baterie – jsou oproti gelovým bateriím velmi lehké (o cca 60 %), takže se tento typ baterií často umisťuje do vyjímatelných boxů. Díky tomu můžete celou baterii ze stroje vyjmout a nabíjet mimo stroj. Tyto baterie nejsou tak náročné na pravidelné dobíjení, jako je tomu u gelových baterií, ale i tak je doporučujeme po každé jízdě dobíjet. Takové zacházení bateriím svědčí a díky tomu dokážete z jejich celkové životnosti dostat maximum. Nevýhodou těchto baterií je jejich vyšší pořizovací cena o 40-60 % oproti olovo – gelovým bateriím, což se následně projevuje i v kupní ceně stroje.

 

Jaké brzdy – kotoučové nebo bubnové?

S tímto dotazem se setkáváme velmi často. Všeobecně koluje domněnka, že kotoučové brzdy jsou vždy lepším řešením, ale není tomu tak. Při nízkých vahách strojů a rychlostech do 25 km/h je účinnost obou brzd prakticky totožná. Velkým rozdílem je ale to, že bubnové brzdy jsou extrémně nenáročné na údržbu a seřízení. Také jejich poruchovost je minimální. Při rychlostech do 40 km/h jsou už kotoučové brzdy o 10 % účinnější, což se projeví v rozdílu brzdné dráhy o cca 1-2 metry. Rozdíl v účinnosti těchto dvou brzdových systémů se začíná výrazně projevovat až s rychlostí přesahující 50 km/h.

 

Speciální rada navíc!

nova_outside_square_webPtejte se, zda prodávající dlouhodobě zajišťuje dostupnost náhradních dílů! Spousta firem se pokouší elektrické skútry a elektrické koloběžky prodávat, ale nejsou schopni zajistit jak dostatečnou kvalitu těchto strojů, tak jejich servis. Výsledkem je, že tyto společnosti často během krátké doby zanikají. Proto doporučujeme sledovat historii společnosti a zeptat se, jestli, když si u nich zakoupíte stroj, můžete počítat i s náhradními díly v případě poruchy. Seriózní společnost by pro Váš stroj měla držet nahraní díly aspoň 3 roky.

Značka Elektropower působí na trhu již 12 let. Pro většinu strojů držíme náhradní díly 5 let, ale i naše první prodané stroje, jejichž stáří je přes 10 let, jsme schopni servisovat a opravit.

 

Vždy dbejte na své bezpečí.

I přes to, že na některých strojích můžete jezdit bez řidičského oprávnění jako na kolech, vždy dbejte o svou osobní bezpečnost. I když se to na první pohled nemusí zdát, tak rychlost 25 km/h už je relativně vysoká a elektrické stroje jsou schopné ji vyvinout velmi rychle. Proto dbejte o své zdraví a používejte ochranné přilby v kombinaci s reflexními prvky nebo reflexními vestami.

 

Pokud tedy nad koupí elektrického skútru nebo elektrické koloběžky uvažujete, tak si neváhejte prohlédnout naší širokou nabídku a nespočet barevných variací. Určitě si najdete takový stroj, který Vám jak svou užitečností tak vzhledem přiroste k srdci. Více na www.elektropower.cz.